Obrázek článku Reportáž z IYPT

O letních prázdninách náš student 4. B Tomáš Čajan reprezentoval Českou republiku v mezinárodním kole Turnaje mladých fyziků (IYPT) jako člen českého vítězného týmu Talnet. Mezinárodní kolo se konalo v Kutaisi v Gruzii ve dnech 7. – 15. 7. 2021. 

Tato mezinárodní prestižní soutěž je zařazena jako nejobtížnější fyzikální soutěž na světě. Řeší se 17 experimentálních úloh. Práce na úlohách se má podobat reálnému fyzikálnímu výzkumu. Řešení hodnotí odborná porota na základě toho, jak přesvědčivě je soutěžící dokážou prezentovat a ubránit před námitkami soupeřících týmů. Vlastní turnaj probíhá v anglickém jazyce a v něm studenti prezentují a obhajují před soupeři svá experimentální řešení úloh. Každý stát může vyslat jen jeden reprezentační tým, což je docela málo, a tak se u nás pořádá Turnaj mladých fyziků. Je to prakticky stejná soutěž. Soutěžní úlohy jsou stejné a cílem je vybrat tým, který se ukáže na IYPT. Posledních pár let vytrvale vyhrává opavský tým Mendelova gymnázia. Že je celý tým z jedné školy, není nic zvláštního. Talnet je vlastně jediný tým, který je poskládaný z lidí ze všech koutů republiky, a to se v době pandemie COVID ukázalo jako výhoda. Republikovou soutěž Talnet vyhrál a jel ČR reprezentovat do Kutaisi. V mezinárodní konkurenci si nevedli špatně a obsadili krásné 10. místo.

Můžete si přečíst Tomášovu reportáž z místa utkání.

Tomášovi děkuji za reprezentaci nejen školy, ale i ČR v IYPT a věřím, že jeho úspěchy budou inspirací i pro ostatní studenty zapojit se do fyzikálních soutěží.

 

Ing. Bronislav zachrdla

Fotografie (5)
Přiložené soubory (1)
Název a typ souboru
Dokument PDF Reportáž Tomáše Čajana z IYPT
Dokument PDF
494.03 kB