Obrázek článku Zažij vědu!

V rámci oslav 50 let Fakulty technologické Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně připravili výzkumníci a akademici první vědecký festival.

Podělili se s badatelskou láskou a posunuli hranice popularizace vědy zase o kousek dál.

Dvoudenní vědecký festival se konal 16. a 17. dubna. Studenti semináře z chemie zamířili na tuto akci ve středu 17. dubna. Pro veřejnost bylo připraveno 22 workshopů z 6 vědních oborů. Naši studenti se zaregistrovali na 4 dopolední workshopy – Brouci na talíři, Evoluce čokolády, Chemie světla a barev, Molekulární gastronomie. A co vše zažili?

První zastávka nás čekala na Ústavu analýzy a chemie potravin, kde nás Ing. et Ing. Anna Adámková, Ph.D. zasvětila do problematiky využití hmyzu jako složky potravy pro člověka. Studenti se dozvěděli o pozitivech a negativech jedlého hmyzu i o jeho nutričních hodnotách. A jak hmyz chutná? To jsme také vyzkoušeli. Na jídelníčku byli pražení mouční červi a cvrčci, vanilková a čokoládová zmrzlina s cvrčky, ovocný salát s hmyzem. No prostě báječné pochoutky. Zpočátku to vypadalo, že se do hmyzu zakousnu pouze já, ale nakonec vyzkoušeli všichni.

Po těchto lahůdkách jsme okusili milovanou čokoládu. Workshop vedl Ing. Richardos Nikolaos Salek, Ph.D. z Ústavu technologie potravin. Měli jsme možnost proniknout do procesu přeměny kakaového bobu v dokonalou tabulku čokolády. Viděli jsme pražení kávových bobů a také jsme zjistili, jak pracuje melanžér. Ochutnali jsme surové a pražené kakaové boby a bonusem byla ochutnávka čerstvě připravené čokolády. Dokonce jsme naše chuťové pohárky podráždili novinkou – růžovou čokoládu. Už se Vám sbíhají sliny?

A co by byla chemie bez světla a barev. Do dané problematiky nás zasvětil Ing. Roman Kimmel, Ph.D. z Ústavu chemie. Na tomto workshopu jsme viděli, jak může být chemie, za asistence fyziky, krásná a pestrobarevná. Pozorovali jsme chování anorganických a organických sloučenin v závislosti na osvětlení prostředí, ve kterém se momentálně nacházejí. Problematika luminiscence byla velmi poutavá, neboť byla doprovázena řadou velmi zajímavých chemických experimentů.

Naše cesta byla ukončena na Ústavu analýzy a chemie potravin, kde jsme vyslechli přednášku Ing. Lukáše Snopka na téma Molekulární gastronomie. Opět nechyběla degustace připravených pokrmů. Dostali jsme ochutnat pokrmy na čajové lžičce, při přípravě byly používány injekční stříkačky, pipetky. Základem jsou samozřejmě kvalitní suroviny, které ani po změně skupenství neztrácí svou výživovou hodnotu.

Akce „Zažij vědu“ byla opravdu povedená!

Mgr. Pavel Groh

Fotografie (7)